Ingliz tilidan DTM namunasidagi test

Abituriyentlarimiz uchun o’zlarining bilimlarini sinab ko’rishlari uchun Ingliz tilidan 30talik DTM test.

ENGLISH TEST

 1. Choose the answer which correctly completes the sentence.

Milan is ______ Italian city.
A) a     B) an      C) the          D) *

2. Choose the answer which correctly completes the sentence.

“How old is your aunt?” “______ is 29.”
A) She    B) He      C) She’s     D) He’s

3. Choose the answer which correctly completes the sentence.

He is capable ______ being an excellent student.
A) of       B) for       C) to       D) with

4. Choose the answer which correctly completes the sentence.

Mr. Taylor was operated _____ for a constriction of the intestine.
A) with     B) in    C) at      D) on

5. Choose the answer which correctly completes the sentence.

I ___ my work in time if you ___ me.
A) shall do / help       B) should do / helps
C) do / will help         D) have done / help

6. Choose the answer which correctly completes the sentence.

If it ___ not so late I should go with you.
A) was      B) were      C) is     D) be

7. Choose the answer which correctly completes the sentence.

The Government publish health warnings on cigarettes ________ people would become aware of the dangers of smoking.
A) even though    B) so that    C) as soon as     D) in case

8. Choose the answer which correctly completes the sentence.

Call for me at any time that ________ you.
A) fits         B) likes    C) suits    D) docs

9. Choose the answer which correctly completes the sentence.

I should be ________ if you would answer my letter by return.
A) nice     B) good     C) glad     D) cheerful

10. Choose the answer which correctly completes the sentence.

Three new factories _____ this year.
A) built    B) were built   C) have been built   D) has built

11. Choose the answer which correctly completes the sentence.

_____ they _____ many cars last year?
A) Have / made    B) Did / make   C) Will / make   D) Been / made

12. Choose the answer which correctly completes the sentence.
A: I liked this T-shirt very much.
B: Oh really? We have all sizes; small, medium and … available.
A) big      B) large      C) huge     D) giant

13. Choose the answer which correctly completes the sentence.
Actually I find it … for health to sit and stare at the screen of the computer all day without doing anything.
A) dangerously    B) dangerous      C) danger   D) dangerless

14. Choose the answer which correctly completes the sentence.

For years her only ambition ______ to become a film star.
A) is     B) has been     C) have been     D) are

15. Choose the answer which correctly completes the sentence.

If you had got up earlier, you ______ not ______ the bus.
A) will/miss    B) had/missed    C) would/have missed     D) did/miss

16. Choose the answer which correctly completes the sentence.

The Grand Hotel ________ five pounds for a single room with bath.
A) pays      B) prices      C) charges       D) expends

17. Choose the answer which correctly completes the sentence.

A bird in the hand _____.
A) is worth two in the bush
B) makes even a cat laugh
C) has brought forth a mouse
D) speaks louder than words

18. Choose the answer which correctly completes the sentence.

It was raining, ________ was a pity.
A) what    B) that   C) the which   D) which

 

Read the text. Then choose the correct answer for each question below, according to the text (19-21).

After finishing school they got jobs working together at a medical school hospital which their university had been affiliated with. The four years of intense training they had obtained made them suitable for positions not often given to new graduates. After a short in- service program they were assigned to their wards and began working with patients who had undergone major surgery. The new group of nurses proved to be excellent professionals. At the same time, they were able to maintain the close bonds of friendship that had developed between them before graduation.

 

19. The new nurses were trained _____.
A) in the hospital before they began to work.
B) for four years in an intensive university program.
C) for major surgery.
D) to be professionals and to maintain their bonds.

 

20. Their training _____.

A) was better than that of other students.
B) taught them to care about each other.
C) took place in an affiliated school.
D) was in their service position.

21. The best TITLE for this passage is _____.

A) Training of Nurses.
B) Graduation and the Nurse
C) What They Did After School
D) The New Professionals.

Read the text. Then choose the correct answer for each question below, according to the text (22-24).

The rose is the first thing that comes into the minds of most people when they hear the word flower. The rose has been known throughout the Northern Hemisphere as far back as literature records.

The name for the rose is almost the same in every European language. But the Europeans are not the only people to have given this flower importance. Writers and poets of ancient civilizations such as the Persians and Chinese also praised the flower. Dried roses have even been found in Egyptians tombs.

22. The rose _____.

A) is a flower that has been known to only a few lucky civilizations.
B) has been written about on Egyptian tombs.
C) is the first flower known to people.
D) has been treasured by all civilizations.

23. We know that ancient civilizations prized the rose because _____.

A) the Persians wrote about it.
B) poets have praised it.
C) the Egyptians buried them.
D) nor-them writers mention it.
E) it is referred to in the earliest forms of literature.

24. The best TITLE for this passage is _____.

A) A Rose by Any Name
B) Roses and Man’s History
C) The Universal Flower
D) The Ancients and the Rose

Read the text. Then choose the correct answer for each question below, according to the text (25-27).

When Queen Victoria died in 1901, the world was entering a new and exciting period of change. For instance, in that year, for the first time, wireless signals had crossed the Atlantic and, in the following

year, an airship flew from Europe to America. Already the motor car had come into use and was making life much easier. Telephones, also, were becoming fairly common. Politically and economically, people looked forward to a time of peace, wealth and progress. In fact, nothing seemed to stand in the way of such a future.

25. It is obvious from the passage that the twentieth century _____.
A) opened with a decline in industrial and economic activity.
B) inherited, from the previous century, very many serious social and political problems.
C) began in a spirit of hope and confidence which was more or less world-wide.
D) was ushered in by a wave of despair and discontent.
E) introduced a period of economic and political unrest.

26. At the beginning of the twentieth century, people _____.
A) were still not fully aware of the benefits of the telephone.
B) believed that technological and economic progress could not be halted.
C) preferred to make their long distance journeys by airship.
D) were extremely upset by the death of Queen Victoria.

27. From the passage one can conclude that at the turn of the new century _____.
A) the drawbacks of industrialization became evident.
B) it seemed that nothing more could be invented.
C) progress and change were to be seen on every side.
D) Technological progress was hampered by an economic crisis.

Read the text. Then choose the correct answer for each question below, according to the text (28-30).

Public libraries, maintained by the local authorities, are well developed and progressive, and everywhere allow people to borrow books without charge. The books in the lending section are always kept on open shelves, and library staffs are very helpful in getting books on request from other libraries through the exchange system. Most libraries report an increase in borrowing over the past few years, so television does not seem to be stopping people from reading, as it was feared that it would.

28. It is explained in the passage that any book which is not available in one library _____.
A) won’t be available at any library
B) can be brought from another
C) discourages people from using libraries
D) spoils the whole lending system of the public libraries

29. As pointed out in the passage, people nowadays _____ .
A) prefer entertaining television programs to reading
B) are using public libraries more than they used to in the past
C) read a lot but don’t use the libraries much
D) complain a great deal about the poor services the libraries are offering

30. The passage gives us the impression that public libraries ____ .
A) charge more than is necessary for the services given
B) are no longer receiving any financial support from local authorities
C) are working extremely efficiently at present
D) do not cooperate with each other at all

 

Javoblari ANSWERS.docx (14 KB)

Do'stlaringizga ulashing:

Izoh qoldiring

avatar